miercuri, 23 martie 2016

Personalitati locale


 Aurelian P. Pana - Ministru al Agriculturii (1942-1943)
            ( 1880 -1951) 

       S-a nascut la 20 septembrie 1880, in comuna Marsilieni, judetul Ialomita, unde se stabilisera parintii sai, mocani ardeleni din Satul Lung (Sacele) - Brasov.
     Din informatiile batranilor localnici din Fratilesti - Saveni si Suditi, Aurel Pana , cum este cunoscut in memoria colectiva, a fost o personalitate marcanta , instruita si iubitoare de oameni si de pamant. Actiunile acestui om au oferit oportunitati de dezvoltare in domeniul agricol, fiind cel care a introdus pentru intaia oara in Romania, aici in Ialomita, agricultura mecanizata moderna.
In anul 1911, Aurelian Pana se casatoreste cu Eufrosina O. Gh. Popa la Cernavoda si decid sa se stabileasca la Fratilesti, in Ialomita, unde in acea vreme avea mosia si pamantul agricol.
      Familia Pana a avut 4 copii: Cornel, Petru, Maria Angela si Aurel, majoritatea fiind inmormantati in Mausoleul familiei Pana din cimitirul Belu.
     Aurelian P. Pana a urmat liceul la Braila, obtinandu-si bacalaureatul in 1889, iar studiile superioare la Facultatea de Stiinte Sorbona din Paris, unde obtine 3 licente : botanica (1900), zoologie (1901) si geologie (1904) . In anul 1913 participa la campania celui de-al doilea razboi balcanic din Bulgaria, cu gradul de sublocotenent si in Razboiul de Intregire Nationala ajunge la gradul de capitan in Regimentul 3 Artilerie de la Marasesti.
       Activitatea sa profesionala a marcat diverse functii : membru al Societatii de Stiinte din Bucuresti (1905), presedinte al Institutului National de Export (1935), delegat la Ministerul Agriculturii si Domeniilor pe langa Directia Porturilor in vederea constructiilor de silozuri (1938), membru in Consiliul Permanent al Agriculturii (1939), membru al Institutului de Stiinte Sociale al Romaniei, sectiile agrara si a cooperatiei (1939), presedinte al Academiei de Agricultura si presedinte al Sindicatului Agricol Ialomita . In perioada 27 ianuarie 1941 - 18 martie 1942 , a fost numit subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii, iar de la 19 martie 1942 - 2 iulie 1943 a fost Ministru al Agriculturii in guvernul Maresalului Ion Antonescu. Pentru activitatea sa la Ministerul Agriculturii, de unde a plecat prin demisie,  nu a primit nici macar un salariu, sumele care i s-ar fi cuvenit fiind donate ca ajutoare pentru functionarii ministerului.
         Inca din anul 1934, Aurelian Pana face o calatorie de documentare in S.U.A. cu scopul de a studia cultura porumbului, de unde se intoarce cu doua lazi de stiuleti , pe care ii cultiva cu succes in Baragan si Balta Ialomitei.
          Dupa instaurarea regimului totalitar comunist in Romania, in anii1944 - 1947 au avut loc procesele ,,criminalilor de razboi", ,,ale tradatorilor " si colaboratorilor fostului regim. Anii respectivi au fost caracterizati prin aplicarea principiului luptei de clasa in exterminarea a mii de oameni, vinovati doar pentru faptul ca existau, acuzatia de complot impotriva regimului de  ,, democratie populara "fiind prezenta in toate condamnarile.
         Dupa judecarea primului ,, lot de criminali de razboi ", in frunte cu maresalul Antonescu, Tribunalul Poporului a mai dispus in mai 1946, arestarea si judecarea tuturor celolarti membri ai guvernului antonescian, printre care si Aurelian P.Pana. Arestat si judecat, Aurelian Pana a fost condamnat , asa cum relateaza manuscrisul ing. Aurel Pana , fiul acestuia, la 10 ani de inchisoare, 10 ani de degradare civica si confiscarea averii. Dupa condamnare, Aurelian Pana a fost incarcerat la Jilava, Cernavoda si Gherla, unde a fost torturat si silit de tortionari sa repete intruna ca  ,,supt sangele poporului". La Gherla fusese mutat de la Pitesti, care era celebru prin experimentul ,, reeducarii ".
       Un martor ocular, relateaza ca in anul 1950, a doua zi de Paste, comandantul inchisorii Gherla a inceput sa ii loveasca pe detinuti cu parul, pana la epuizare si lesin.Printre ei , un batran, fost ministru, Aurelian Pana, este pus in genunchi si lovit cu picioarele in cap de catre 50 de calai. 
Nu peste mult timp, la 4 mai 1951, va fi ucis intr-o celula de reeducati. Un jandarm i-a scos dintii de aur din gura si, din cauza faptului ca batranul Pana era un om inalt, iar cosciugul pregatit pentru el era mai mic i s-au taiat picioarele . Fiul sau- ing. Cornel Pana - arata ca sarmanul om a murit ca un martir fara a i se putea indeplini ultima dorinta: de a fi incinerat , cenusa sa-i fie amestecata in pamantul Baraganului, iar pe acel loc sa se semene grau. 
       La 24 aprilie 1952, sotia sa Eufrosina Pana si fiul sau , Aurel Pana, au fost arestati si internati, fara proces sau condamnare, la 2 ani de ,,detentie administrativa". Eliberata in 1954 din inchisoarea Dumbraveni, Eufrosina Pana a murit, in acelasi an, pe 1 septembrie, la Bucuresti.
       Boierul - martir, putin cunoscut in cartile de istorie si ramas doar in memoria colectiva a batranilor din Fratilesti, Saveni si Suditi (toate aceste localitati au strazi care-i poarta numele ), a fost un mosier care-si platea bine muncitorii de pe domeniile lui. Familia Pana avea 6000 de ha de pamant si un conac splendid la Fratilesti, ramas acum in ruina.
        In perioada cand Aurelian P.Pana era ministru , a fost organizata o vizita la ferma-model de la Fratilesti, unde au fost 56 de personalitati ale tarii, printre care ministri si specialisti. Astfel , in presa vremii au fost publicate diverse articole care relateaza despre ferma si dotarile sale: conac, ateliere, masini, grajduri, pluguri cu abur, batoze, locomobile, tractoare, moara si multe altele.
Chiar si in prezent atrag atentia conacul boieresc, care este intr-o stare avansata de degradare, casa arendasului, (unde este amenajat paraclisul si chiliile Sfintei Manastiri), turnul de apa, care in trecut functiona cu un burduf cu care se scotea apa cu caii si care adapa mii de oi si sute de vaci, casa vizitiului si un mare beci, lung de cca. 100-200 m, pavat cu caramida, unde exista o rezerva de gheata si erau adapostite vitele in timpul verilor toride ale Baraganului.
    Din a doua jumatate a veacului trecut, conacul este confiscat de comunisti, intrand in proprietatea G.A.S. Suditi si I.A.S. Movila, iar din anul 2005, ferma de la Fratilesti a fost retrocedata nepotului marelui agricultor, Aurel Nicolae Pana, impreuna cu 10 ha de teren . La sugestia d-lui Razvan Ciuca, fostul director al Muzeului National al Agriculturii, si a parintelui consilier Ion Florea, paroh al bisericii  ,,Sfintii Voievozi" din comuna Suditi, au fost donate Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, in vederea infiintarii unei manastiri.
   In prezent , Manastirea  ,, Sfantul Mare Mucenic Pantelimon",  gazduieste obstea monahala condusa de parintele staret Ilarion .
  
Sursa : http://cultural.bzi.ro/aurelian-pana-un-martir-uitat-al-istoriei-7403





                                           Dumitru D. Cucuta
                                 invatator, animator cultural

           Dumitru D. Cucuta s-a nascut in Fratilesti la 14 aprilie 1885, a urmat  Scoala Normala din Craiova, dupa care la 1 noiembrie 1908 a fost numit invatator la scoala din sat .De-a lungul anilor indeplineste mai multe functii : director al Scolii din Saveni (1922-1942), revizor scolar (1925-1928), subinspector scolar(1929-1930 si 1941-1942) .
    A depus o activitate sustinuta pentru construirea unui nou local de scoala, pentru cresterea bazei materiale, insistand pe langa autoritati si convigand satenii sa contribuie activ la largirea spatiului scolar. De asemenea , prin straduintele sale s-a constituit in satul Fratilesti, la 28 decembrie 1918, Banca populara ,, Ajutorul ".
  In timpul Primului Razboi Mondial a participat la campaniile din 1913 si din 1916 ca locotenent in regimentul ,,23  Infanterie:''.
    Pe langa activitatea didactica , Dumitru D. Cucuta a depus si o sustinuta activitate culturala, el fiind membru fondator si director al Caminului Cultural din Saveni .
   Am putea spune ca el este mai mult decat un simplu animator cultural, el fiind si un creator de cultura pentru ca pe langa calitatile de gospodar si organizator al vietii culturale, mai poseda si nobila aspiratie de a contribui la combaterea unor racile sociale prin crearea unor piese de teatru adecvate societatii din acele timpuri. 
    Dupa unele docomente, ar fi scris 10 piese de teatru, unele dintre ele fiind publicate, printre acestea amintim:  ,, Vreau sa fiu primar" , ,, Ordinul 13013 ", ,, Voiajul " , ,, Bulinul de suparare". 
De asemenea a fost si un mare culegator de folclor.






                                         Dobre Stefanescu
                                            invatator , folclorist

         Dobre Stefanescu s-a nascut la 28 decembrie 1863 in satul Fratilesti. Absolvent al Scolii Normale pentru invatatura poporului romanesc, Bucuresti, intre anii 1879-1883, unde il are ca profesor pe Ioan Slavici.Este colaborator al revistelor Casa rurala, Educatorul, Ghilusul, Ion Creanga, Lumina pentru toti, Tara noastra, Tara noua, Sezatoarea, Tudor Pamfile .
       Culege folclor ialomitean, realizand Culegeri ( de balade , colinde, descantece, doine, basme, povestiri, legende, obiceiuri, zicatori, ,,romanisme ") ramase in manuscris, aflate in arhiva Institutului de etnografie si folclor, Bucuresti.
   Inceteaza din viata in anul 1941 in satul natal.


              


                                                       


                    Bucur Brasoveanu   
                    detinut politic , memorialist                              
                                                          
      Bucur Brasoveanu s-a nascut la 22 septembrie 1914 in comuna Saveni, judetul Ialomita, intr-o familie de agricultori originari din Transilvania. Arestat in toamna anului 1941 pentru activitate legionara, devine detinut sub doua dictaturi, a maresalului Antonescu si a democratiei populare comuniste. Dupa o perioada de domiciliu obligatoriu la Rubla, comuna Insuratei, judetul Braila, este muncitor necalificat pe santierul podului Giurgeni - Vadu Oii, (1963-1969) si muncitor la constructia docului uscat Constanta (1969-1972), cand se pensioneaza.
   Dupa anul 1990 devine membru fondator al Partidului Noua Romanie si infiinteaza Biblioteca Documentara ,,Petre Tutea" (1993), alcatuita din propriile sale donatii, intre timp organizata ca filiala a Bibliotecii Judetene Constanta .

   Memorialist, a tiparit volumul ,, Batrani fara tinerete" si ,,Cazul Biblioteca Petre Tutea", Constanta, 2002, unde explica ideologia legionara si denunta asasinarea in masa a detinutilor politici in gulagul comunist din perioada 1946 - 1964 .
A decedat la varsta de 95 de ani (12 nov.2009), fiind inmormantat in orasul Constanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu