luni, 21 martie 2016

Istoricul bibliotecii Saveni

ISTORICUL BIBLIOTECII COMUNALE SAVENI - IALOMITA


         Actul de infiintare al Bibliotecii Comunale Saveni este legat de infiintarea Caminului Cultural in anul 1926, cu sediul la scoala .Un an mai tarziu , in anul 1927, are loc ,,injghebarea"  bibliotecii  prin contributia cadrelor didactice la crearea fondului de carte, fond care numara 219 volume si 65 de cititori.
Membrii fondatori ai acestor doua lacasuri de cultura au fost : directorul scolii, inv.Dumitru D.Cucuta si preotul Iorgu Mateescu .
Aceste date au fost extrase din Lucrarea monografica a Scolii din Saveni, scrisa de prof.de romana Titus Nitu.
Incepand cu anul 1948, biblioteca a functionat in localul unei case nationalizate ce a apartinut numitului Munteanu Nicolae, bibliotecar la acea vreme fiind d-na Vasile Aurica.
Din anul 1951, fondul de carte a crescut odata cu cresterea numarului cititorilor, ajungand sa numere pana la 3000 de volume, si aproximativ 300 de cititori.In aceasta perioada , biblioteca in colaborare cu scoala au infiintat in fiecare clasa a scolii cate o biblioteca volanta cu carti necesare studiului elevilor.
In anul 1957, biblioteca este mutata din nou intr-o alta casa nationalizata, ce a apartinut cetateanului Grigorescu Nicolae, si va functiona in acest local pana in anul 1960, an cand se construieste un modern Camin Cultural, care avea pe langa sala de festivitati si biblioteca si sala de lectura. Acest edificiu cultural a fost ridicat prin contributia tuturor satenilor, care precizeaza scopul acestuia : ,, in el se va pastra catai vremea ofranda muncii si dragostea noastra, vom aduna aici tot ce poarta fruntea sufletului romanesc : carti si lucruri ".
Aceste informatii au fost preluate din Lucrarea monografica a comunei Saveni, pentru obtinerea gradului didactic I , realizata de  prof. de istorie, Petre Nicolae.
In perioada 1960-1967 , biblioteca din localitatea noastra este coordonata de Biblioteca Raionala Fetesti, condusa pe vremea aceea de d-nul Caraula Gheorghe.
De asemenea, fondul de carte este diversificat, cuprinzand carti de literatura romana, de literatura universala, carti stiintifice si de specialitate, in mod deosebit de agricultura si de zootehnie ,carti pe care satenii le solicitau pentru a-si imbogati cunostintele privind munca campului si cresterea animalelor, care era ocupatia lor de baza.
Din anul 1968 , cand a avut loc o noua impartire administrativ-teritoriala , biblioteca din Saveni preia fondul de carte al bibliotecii din Platonesti , deoarece Platonestiul din comuna devine sat apartinator al comunei Saveni.
In perioada 1960-2014, biblioteca functioneaza in cadrul Caminului Cultural, incepand cu data de 8 Iulie 2014, a fost mutata din nou, si in prezent functioneaza in localul fostei gradinite.
 Biblioteca beneficiaza de un spatiu vast , frumos aranjat, alcatuit din doua sali despartite intre ele de o arcada. In prima sala se afla calculatoarele cu internet pentru public, care alcatuiesc serviciul Biblionet, serviciu ce a fost inaugurat in localitatea noastra pe data de 20 Octombrie 2010. Tot in acest spatiu se afla expozitia permanenta a scriitorilor ialomiteni, raftutile cu cartile pentru copii , precum si o galerie cu portretele in creion a scriitorilor ialomiteni.
In cea de-a doua sala , fondul de carte este frumos aranjat pe rafturi in conformitate cu structura CZU. Tot aici, se mai afla raftul cu Noutati si raftul cu Donatii, iar in centru sunt aranjate mese pentru lectura in biblioteca .


 Bibliotecari de-a lungul timpului :

-Vasile Aurica (1948-1956);
-Brasoveanu Gheorghe (1956-1973);
-Popa Ioana (1973-1976);
-Brasoveanu Dida (1976-1982);
-Plopeanu Valeriu (1982-1983);
-Duta Silviu (1983-1989);
-Dumitrache Florica (1989-1991);
-Dumitrache Elena (1991-1995);
-Ursache Georgiana (1995 - pana in prezent )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu